Svjećarna OslakovićProizvodnja svijeća

Naša tradicijska licitarsko, svjećarsko, medičarska radionica ima i moderniziranu proizvodnju svijeća.

Osim meda, jednako je važan i vosak. Vosak je služio za izradbu svijeća, iako se danas vrlo često rabi i parafin. Svijeće se izrađuju uz pomoć željeznog kolotura s kukicama, kalupa ili stroja (tunkerica). Pri ukrašavanju svjećari upotrebljavaju kalupe raznih oblika, štekere (listiće, cvjetiće, razne likove, slova) koje utiskuju u rastopljeni vosak i na zagrijanu svijeću lijepe željeni predložak, ili pak posebnim malim kliještima štipaju, cvikaju zagrijanu svijeću. Izradba takvih svijeća vrlo je složena i dugotrajna, pa se danas lijepe razne trake od voska (koje također moraju biti zagrijane, kao i svijeće) i razne naljepnice (sličice i tekstovi).

Svijeće mogu biti raznih debljina i veličina. Jedne od najdebljih su uskrsne svijeće za oltar, teške do 10 kg i vrlo lijepo ukrašene.

Osim svijeća, izrađuju se i baklje, lampaši izagovori. Zagovor ili votiv zavjetni je dar koji se stavlja u crkvi na oltar ili kraj njega, asimbolizira želju darovatelja. Može imati oblik neke domaće životinje (kokoši, krave, konja, svinje … ), ljudskoga tijela ili njegovih dijelova (ruka, noga, oči), ili oblik velike kružnice (protiv glavobolje), a mogu biti i kuće, automobili ili neki drugi predmeti. Najčešće su bijele, žute ili crvene boje. Zagovor nema fitilj, pa ne može gorjeti. Uz njega se često zapali svijeća.

Svijeće OslakovićSvijeće OslakovićSvijeće Oslaković
 

Proizvodimo tradicionalna licitarska srca, lutke i konje, a možemo izraditi i druge oblike prema narudžbi.

 
Nazovite nas na +385.1.3360.032 ili nas kontaktirajte na našu KONTAKT FORMU.
Naručite ručno izrađene iz tradicionalnih recepata napravljene suvenire.